Wiwat muffinki!
W ostatnia sobotę dorwałam w końcu formę muffinkowa i dziś na obiad zrobiłam wytrawne muffiny - nieodwołalnie zapadłam na muffinkowa chorobę - są niezwykle proste, szybkie i pyszne. Pewnie będę piec jeszcze wiele wersji. Dziś zrobiłam:
Wytrawne muffinki z szynka i oliwkami:
Mokre:
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1, 4 szklanki mleka
Suche:
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 łyżeczki sody
2 pełne szklanki maki
Dodatki:
garść oliwek czarnych - pokrojonych w plasterki
garść oliwek zielonych - pokrojonych w plasterki
kilka plasterków szynki - pokrojonych
kilka plasterków salami - pokrojonych
kilka plasterków pepperoni - pokrojonych
sol, pieprz, czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie
mozzarella
W oddzielnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Dosypać dodatki (ja dodałam do mokrych, wymieszałam i wsypałam suche). W każdą muffinke wetknąć kawałek mozzarelli. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Pychota!
Wytrawne muffinki z szynka i oliwkami:
Mokre:
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1, 4 szklanki mleka
Suche:
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 łyżeczki sody
2 pełne szklanki maki
Dodatki:
garść oliwek czarnych - pokrojonych w plasterki
garść oliwek zielonych - pokrojonych w plasterki
kilka plasterków szynki - pokrojonych
kilka plasterków salami - pokrojonych
kilka plasterków pepperoni - pokrojonych
sol, pieprz, czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie
mozzarella
W oddzielnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Dosypać dodatki (ja dodałam do mokrych, wymieszałam i wsypałam suche). W każdą muffinke wetknąć kawałek mozzarelli. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Pychota!
Komentarze
Prześlij komentarz